Боуен терапия при Емоционално прегаряне – Burn-out

Едно естествено решение на един от бичовете на съвременния начин на живот

Синдромът на Прегаряне се описва като състояние на физиологично, умствено и емоционално изтощение, което се характеризира с хронична умора, безпомощност и отчаяние, негативно отношение към работата, към живота и към останалите хора.

В това състояние /burn-out/  настъпва пълно изтощение – чувство, че всичко е изпепелено-в резултат на което, като че ли чувствата и емоциите са ,, парализирани,, , липсва мотивация за правене на каквото и да е, няма интерес към общуване с останалите. Желанието за живот сякаш е изчерпано и нищо няма смисъл. Това е състояние, при което човек преминава от приятно усещане за свръхентусиазъм, идеализация на  работа, колеги, среда и свръхочаквания до крайно разочарование, неудовлетвореност , апатия и отвръщение, като този градиращ процес продължава известен период от време – не се случва изведнъж.

Burn-out  влияе върху всички аспекти на Личността – физиологични, емоционални, поведенчески /инсулт, инфаркт, колит, язва, гастрит, затлъстяване,мигрена, астма, стерилитет /. Дълго време Прегарянето се е свързвало с определени професии в социалната сфера – полицаи, учители, лекари, социални работници, психолози, журналисти. Към днешна дата обаче, за всички е ясно, че Прегарянето не е синдром на конкретна професия, а епидемично състояние, което понякога се наблюдава и при хора, които не упражняват конкретна професия /при домакините  например/

Без значение каква дейност упражнява човек, ако тя е съпроводена от негативни емоции – гняв, отвращение, страх,отчаяние, безпомощност, обида – рискът от Прегряване нараства.

Ако стресът в ежедневието продължи дълго, започвате да губите интерес и мотивация за работа, която първоначално Ви е ентусиазирала.Прегарянето намалява Вашата производителност и отслабва силите Ви, кара Ви да се чувствате безпомощни, отчаяни, недоволни и цинични….., накрая си мислите, че не можете да направите нищо повече !

Разлика между Стреса и Прегарянето

Стресът сам по себе си представлява прекалено голямо натоварване, което Ви изтощава физически и психически. Хората под стрес вярват, че ако могат да поемат нещата под контрол, всичко ще си дойде  на мястото и ще се ,,оправи,,

Прегарянето може да е в резултат от преголям стрес. Да си прегорял означава да се чувстваш празен, без никакво желание за работа  или каквото и да било. Хората, които страдат от Прегаряне, често не виждат никаква надежда за положителна промяна. Помислете си – познавате ли такива около Вас ?

 

И при Четирите основни етапа на Прегаряне ,/ според немския психолог Матиас Буриш/ , Боуен Терапията  може да се окаже  много добър вариант , както за превенция , така и за лечение с възможностите, които има за повлияване на организма   на физическо и психоемоционално ниво.

Първи етап  –  на свръхизискванията и свръхочакванията към себе си и своите възможности. Това е фазата, когато човек е вдъхновен от новото предизвикателство, чувства ентусиазъм и целеустременост. Буриш определя етапа като най-безобиден, но изискващ повишено внимание, защото прекаленото себеотдаване на идеята, целта изисква и свръхусилия, което поставя началото на преумора, изтощение и липса на почивка.

 

Втори етап – Емоционално, физическо и психическо изтощение и умора. Това е реален и постоянен факт, това са ,,плодовете,, на свръхинвестираността

 

Трети етап –  Дехуманизация.Задействани са вече  защитните механизми на организма, чиято основна цел е съхранение чрез ограничаване. На този етап обикновено човек не прави нищо, което изисква усилия и енергия, ограничават се контактите, а тези, които са задължителни предизвикват отвращение. Основната цел е почивка.

 

 

Четвърти етап –  Етапът на отвращение, според Бурин. Човек не изпитва радост от нищо, всичко губи смисъл. Усещане за празнота, пустота и безсмисленост.

 

 

Тази липса на емоционален смисъл Виктор Франкъл нарича Емоционален вакум – в него се попада когато всичко губи смисъл и това, което правим, ни се струва безполезно и незначително, когато няма удовлетворение.

 

 

 

А кога има удовлетворение?

Когато харесваме това, което вършим, когато имаме ясна представа защо го правим, когато мотивацията ни е свързана с личностните ни ценности и разбирания!

 

Ако бързите темпове, ентусиазма и въодушевлението, с които започваме нещо в живота си , са с цел получаване наодобрение от страна на околните, то не е чудно, че в определен момент ще дойде и усещането за празнота и пустота – не винаги ще има кой да ни оцени, аплодира , наставлява и подкрепя, не винаги ще има одобрение, не винаги ще има поле за изява и ако не намерим причините в себе си и одобрението не дойде от нас самите, то Прегарянето е въпрос на време.

 

Не случайно съществува поговорката ,, Намери си работа, която ти харесва и няма да се налага да работиш и ден,,. Всички сме имали случаи в живота си, когато правим нещо, което наистина харесваме, сякаш то ни поглъща и не усещаме времето, което минава / и обратно/. Деня може да е изтекъл, а за нас са минути и не усещаме умора / нито физическа, нито психическа/, защото това, което доминира е удовлетворението. дори не толкова от постигнатия резултат, а от факта, че вършим нещо, което искаме.

 

BURN-OUT  е състояние, което има редица

ФИЗИОЛОГИЧНИ СИМПТОМИ

-Изтощение, хронична умора , намалена резистентност към  вирусни инфекции,често боледуване, главоболие, промяна в режима на  хранене и сън, стомашни разстройства /язва, гастрит, колит/, загуба на тегло

 

ПОВЕДЕНЧЕСКИ СИМПТОМИ

Отлагане на отговорности, протакане на задачи, закъснения за работа или по-рано напускане. Някои хора  започват да се оплакват, непрекъсната неудовлетвореност, склонност към рискови прояви или прием на алкохол, стимуланти, наркотици, прекалена раздразнителност

 

ЕМОЦИОНАЛНИ СИМПТОМИ

Прояви и състояния от депресивен характер.Чувство за емоционален провал и безнадежност, нежелание да се потърси помощ, скука, изгубено доверие у хората, постоянни самообвинения, негативно и цинично отношение към работата и колегите. Преживяването на неуспех, тъга, вина, страх, разочарование, безпомощност, самота, липса на мотивация – често се трансформират в агресивни реакции спрямо останалите. В това се крие и опасността от Burn-out.

 

КОГНИТИВНИ СИМПТОМИ

  • Рязкост на мисълта и действията
  • Все по-силно чувство на негодувание
  • Отчужденост и защитно отношение към проблемите, които трябва да се решават
  • Чувство,че всичко е извън контрол  и не се вижда никакъв изход

 

 

 

Много често тези симптоми се  подценяват, но важното е, че ако имате и най-малкото колебание – да предприемете мерки.Почивката върши работа, но и ако след нея всичко се развива както  преди, може би, това не е достатъчно.

 

Най- добрата профилактика е непрекъснатото  усъвършенстване. Няма значение дали влагате усилията си да градите кариера или да опознавате загадките на Вселената. Важното е , да не стоите на едно място, а да се развивате непрекъснато.Дори стресовите ситуации, съпровождащи изграждането на кариера ще  Ви отдалечат от синдрома на Прегаряне.

Развитието на синдрома е пропорционално на  несъответствието между Личност и Професия !

Ако преживяваме това, което правим тук и сега, ако чувстваме, че то е хубаво, ценно и важно за нас, ако ни носи радост, удовлетворение и желание да го вършим – Прегаряне няма да има,  независимо от това, колко време работим, колко спим и колко се храним.Но да не забравяме, че тези чувства не бива и да са придружени от прекален ентусиазъм.

 

 

БОУЕН ТЕРАПИЯТА има възможност да възстановява психо-емоционалния баланс, да спомогне да се отхвърлят негативните и потискащи емоции и мисли и да Ви върне усещането за равновесие и баланс на тялото, Духа и Вашия собствен свят – такъв, какъвто е необходим за да чувствате радостта от живота, любовта и от това, което всъщност Вие сте!